Wednesday, February 8, 2012

Hassan Ali and PAS-UMNO Pact Scandal

The story behind the sacked of Dr Hassan Ali from PAS

Hassan Ali dan saya

Khalid Samad,
08 Feb 2012
Ada yang berpandangan saya tidak perlu melayan segala dakwaan Hassan Ali terhadap diri saya. Mereka kata biarlah dia meroyan seorang diri, semakin dia meroyan, semakin terserlah keperibadiannya yang sebenar. Saya akui, ada kebenaran nasihat dari kalangan sahabat saya itu. Pada masa yang sama, saya dapati kali ini dakwaan beliau terlalu melampau, jauh melepasi batas ‘adaabul ikhtilaf’ yang perlu dihayati oleh mereka yang takut kepada azab Allah. Walaubagaimanapun, bagi yang mempunyai maklumat, walaupun sedikit, dakwaannya pasti akan ditertawakan sahaja.

Namun, bagi yang tiada maklumat langsung dan mungkin ramai juga yang begini, mereka mungkin termakan dengan tuduhan liar yang dibuat olehnya. Oleh itu, pada pendapat saya, jawapan terhadap tuduhan liar tersebut, khususnya tuduhan beliau terhadap diri saya, perlu dikemukakan. Oleh yang demikian, bagi memahami dengan jelas persoalan ini, maka perlu disingkap sedikit sejarah saya bersama Hassan Ali.

Sebelum itu, ingin saya sebut bahawa saya pernah fikirkan kesesuaian perkataan dalam beberapa istilah bahasa Melayu, termasuk istilah ‘gila talaq’. Saya hairan mengapa nenek moyang kita memilih perkataan ‘gila’ dalam istilah berkenaan sedangkan beberapa perceraian pasangan suami isteri yang saya lihat sebelum ini tiada yang menzahirkan kelakuan yang boleh disifatkan sebagai ‘gila’. Namun dalam kes Hassan Ali ianya menjadi jelas dan adalah terbukti bahawa perkataan gila amat tepat untuk diguna-pakai. Memang ada yang apabila ‘ditalaq’ menjadi gila. Pendekata, Hassan Ali sudah ‘gila talaq’ dan dalam kegilaannya, meroyan dan meracau tidak ketentuan.


SEJARAH RINGKAS

Saya dan Hassan Ali bukan baru berkenalan. Sebenarnya saya diantara yang paling gembira dengan kemasukan beliau dalam PAS pada tahun 1998. Sebagai orang yang menyertai PAS lebih awal dari beliau, iaitu pada tahun 1983, saya telah sambut kemasukan beliau dan membantu beliau setakat mana yang saya mampu. Sebagai seorang ‘baru’ dalam PAS, penerimaan beliau oleh orang ‘lama’ seperti saya pasti memudahkan pergerakan beliau di kalangan ahli lama yang lain.

Saya sering berceramah bersama beliau dan pada tahun 2003, apabila beliau dilantik Pesuruh Jaya PAS Selangor buat kali pertamanya, saya dilantik beliau sebagai Ketua Penerangan PAS Negeri Selangor. Hubungan dan kerjasama kita menjadi semakin rapat dan pada tahun 2005, apabila beliau dilantik kembali sebagai Pesuruh Jaya untuk sesi kedua, saya diminta untuk mengambil alih jawatan Bendahari yang dikosongkan oleh Tuan Haji Nasir. Pada tahun 2007, beliau dilantik sebagai Pesuruh Jaya untuk sesi ketiga, saya dilantiknya sebagai Timbalan Pesuruh Jaya 2.

Jelas sekali bahawa pada ketika itu saya tidak dianggap beliau sebagai parasit tetapi sebaliknya sebagai orang kanan beliau.

DUGAAN JAWATAN MB SELANGOR

Pada tahun 2008 hubungan kita mula berubah. Perubahan bermula apabila setelah menang saya menolak usaha kerjasama dengan UMNO yang dikemukakan. Sekiranya kerjasama itu menjadi, Hassan Ali akan dilantik sebagai Menteri Besar dan itu adalah apa yang ditawarkan oleh UMNO.

Ketika usaha kerjasama dengan UMNO dijalankan, Hassan Ali pernah bertanya pada saya, “siapa patut menjadi MB Selangor?” Saya jawab sambil memandang terus ke muka beliau, “Tan Sri Abdul Khalid”. Beliau terdiam, perasaan kecewa jelas kelihatan terbayang di mukanya. Mungkin beliau merasakan saya mengkhianati dirinya. Mungkin beliau inginkan saya, sebagai orang kanannya memperjuangkan ‘haknya’ untuk menjadi MB. Mungkin bagi dirinya, itulah peranan seorang kanan. Saya tidak tahu, mungkin itulah yang difikirkannya. Beliau diam dan terus berpaling.

Pasti ada yang masih ingat bagaimana saya telah menggantinya dalam pertemuan dengan Pak Lah dan Khir Toyo. Kami berjaya menggagalkan usaha kerjasama bersama UMNO dan dengan itu cita-cita Hassan Ali untuk menjadi MB hancur berkecai.

Bermula dari saat itu saya merasakan hubungan kami sudah mula berubah dan Hassan Ali mula membawa agenda tersendiri.

MELAGA PAS DENGAN DAP & PK

Selepas Menteri Besar dilantik dan isu itu saya anggap telah selesai, saya melihat Hassan Ali berusaha untuk menimbulkan ketidak-stabilan dalam pentadbiran kerajaan PR Selangor. Beliau berusaha untuk mencari peluang untuk menunjukkan perbezaan di antara PAS dan DAP khususnya dan menimbulkan pergeseran di antara parti komponen PR. Saya beranggapan niatnya adalah untuk membuktikan kerjasama dengan DAP adalah sesuatu yang mustahil.

Saya sering menegurnya dan meminta supaya ditumpukan pada persamaan yang banyak di dalam PR. Saya ingatkan beliau akan keputusan muktamar PAS yang diadakan di Ipoh supaya PR dikukuhkan. Malangnya beliau terus dengan usahanya dengan mengatakan beliau mempunyai agenda tertentu tanpa menjelaskan apa agendanya itu.

SAYA DIPECAT SEBAGAI TPJ

Akhirnya, oleh kerana saya sering menegurnya, saya dipecat dari jawatan Timbalan Pesuruh Jaya 2 PAS Selangor pada pertengahan tahun 2008. YB Iskandar dinaikkan pangkat menjadi TPJ 2 dari TPJ 3 dan YB Dr Che Rosli dilantik menjadi TPJ 3. Itu semua saya tidak hairan, itu hak Hassan Ali sebagai PJ. Oleh itu saya tidak menjadikan pemecatan saya sebagai satu isu sepertinya sekarang. Tetapi saya telah sempat berpesan sambil saya keluar mesyuarat setelah dipecat, “ingat keputusan muktamar adalah untuk kukuhkan PR, bukan merosakkannya”.

Walaupun saya bukan lagi TPJ 2, saya tetap YDP PAS Kawasan Shah Alam. Saya tetap merupakan ahli mesyuarat Badan Perhubungan PAS Negeri Selangor. Oleh itu saya hadir di mesyuarat Negeri dan setiap kali Hassan Ali menimbulkan isu melalui media untuk melaga-lagakan PAS dengan parti komponen PR yang lain, saya membantah dalam mesyuarat tersebut dan juga melalui media. Ini saya lakukan kerana saya sudah dapat membaca agenda dirinya. Pada masa yang sama, hubungan beliau dengan OKU UMNO semakin kukuh, termasuklah dengan Tan Sri Rozali Puncak Niaga (SYABAS).

TUDUHAN GOLONGAN ERDOGAN

Kumpulan yang menyokong beliau mula mempopularkan istilah ‘golongan Erdogan’. Istilah ini digunakan terhadap diri saya dan beberapa pimpinan Negeri dan Pusat yang lain dan kami dituduh tidak wala’ pada pimpinan dan terlalu kuat menyokong DSAI. Oleh itu, penggunaan istilah yang bertujuan untuk menghina dan menjadikan orang prejudis terhadap saya bukan perkara baru. Dulu Erdogan dan sekarang parasit. Penggunaan nama untuk tujuan menghina merupakan senjata kegemaran golongan seperti ini rupanya.

Kaedah ini membuktikan kerapuhan hujjah pihak yang cuba memburuk saya. Oleh kerana mereka tidak ada hujjah dan tidak mampu berhujjah, maka mereka menggunakan kaedah melabelkan orang atau ‘name calling’.


SAYA DAN HASSAN ALI DIKENAKAN TINDAKAN DISIPLIN


Akhirnya perbalahan kami dirujuk kepada PAS Pusat pada tahun 2009. Saya digantung semua jawatan parti selama 6 bulan. Hassan Ali didapati bersalah dan diberi amaran keras supaya tidak lagi mengeluarkan kenyataan yang bercanggah dengan dasar kerajaan PR melalui media massa. Kalau ada yang tidak dipersetujui, maka hendaklah dibawa berbincang bukan diheboh melalui media.

Berbeza dengan saya, hukumannya tiada tempoh masa. Ianya berkuat-kuasa selagimana PAS bersama PR.

SOKONGAN HASSAN MERUDUM

Walaupun saya yang dikenakan tindakan yang lebih keras oleh jawatan kuasa disiplin, ahli PAS melihat dan menilai apa yang sedang berlaku. Ramai beranggapan bahawa tindakan Hassan Ali menjejas kestabilan PR dan menguntungkan pihak lawan. Maka pada tahun 2011, semasa pemilihan AJK PAS Pusat dijalankan, sokongan Hassan Ali di kalangan ahli PAS terbukti merudum.

Pada 2009 Hassan Ali mendapat undi yang ke-empat tertinggi semasa pemilihan AJK PAS Pusat. Pada 2011, beliau mendapat undi yang ke 16 tertinggi.

Dalam kes saya pula adalah sebaliknya. Pada 2009 saya tidak terpilih apabila menduduki tempat ke 23 tertinggi sedangkan hanya 18 yang tertinggi akan dipilih. Pada tahun 2011, saya mendapat undi ke 8 tertinggi.

Peribahasa menyatakan sudah jatuh ditimpa tangga. Inilah apa yang berlaku ke atas diri Hassan Ali pada tahun 2011. Setelah melihat popularitinya jatuh sedemikian rupa, beliau tidak pula dilantik untuk menjawat jawatan PJ Selangor oleh DS Presiden. Pemilihan PJ dilakukan semasa mesyuarat pertama selepas muktamar diadakan. Dalam mesyuarat itu Hassan Ali hadir dan selepas pemilihan dimuktamadkan, beliau terus keluar.

Sokongan beliau terjejas bukan sekadar di kalangan ahli, tetapi jelas, ianya juga terjejas di kalangan pimpinan.

Untuk melengkapkan kekecewaan beliau, pada penghujung tahun 2011, semasa senarai nama dikemukakan oleh cawangan untuk diturunkan sebagai calon dalam PRU ke 13, nama beliau tidak dinaikkan untuk DUN Gombak Setia. Walaupun telah dinyatakan bahawa keputusan belum muktamad dan sekiranya Gombak Setia tidak mahu, maka tempat lain bersedia, Hassan Ali tidak peduli.

Pada ketika itu, mungkin Hassan Ali melihat bahawa masa depannya bersama PAS tidak secerah dahulu. Oleh itu beliau terpaksa menyusun ‘exit strategy’ atau ‘strategi untuk keluar PAS’. Inilah apa yang dapat saya rumuskan berhubung tindakan beliau semenjak peristiwa mutakhir tahun 2011 yang saya ceritakan di atas.


PEMECATAN HASSAN ALI

Bacaan saya berhubung Hassan Ali, persoalan yang paling utama baginya adalah untuk menjadi MB Selangor. Persoalan ini sering beliau sebutkan walaupun sudah bertahun-tahun selepas perlantikan Tan Sri Abdul Khalid sebagai MB Selangor.

Apabila beliau tidak lagi menjadi Pesuruh Jaya, beliau menganggap bahawa peluang beliau untuk menjadi MB melalui PAS sudah lenyap dengan begitu sahaja. Lebih-lebih lagi apabila tidak menjadi calon di kerusi yang sekuat Gombak Setia. Mungkin beliau menganggap beliau akan diletakkan di kerusi yang sukar untuk dimenangi kerana beliau bukan lagi pimpinan di Negeri Selangor.

Dengan dibekal sangkaan buruk sebegini, Hassan Ali memikirkan cara terbaik untuk beliau melepaskan diri dari berada bersama PAS tetapi dengan cara ‘terhormat’. Tiada cara lain melainkan dengan menyatakan bahawa PAS sudah tersasar dari matlamat asalnya. Ini bermakna bukan beliau yang terpesong tetapi sebaliknya PAS. Bukan beliau yang salah tetapi PAS.

Beliau terus melemparkan tuduhan bahawa PAS telah tersasar dari landasannya berkali-kali melalui media perdana dan walaupun dinasihati untuk berhenti oleh pimpinan tertinggi, beliau terus melakukannya. Oleh itu, tidaklah hairanlah apabila beliau dipecat. Beliau bukan sekadar melanggar amaran keras yang pernah diberi kepada beliau sebelum ini, beliau melampauinya.

Apabila dipecat, pada mulanya Hassan Ali mengatakan beliau tidak kisah. Selepas itu beliau kata mungkin beliau akan merayu. Selepas itu dikatakan tidak akan merayu. Begitu juga dengan pemecatan beliau sebagai exco. Pada mulanya dikatakan tidak mengapa. Kemudian ditulis surat kepada MB menyatakan tempoh rayuan belum habis. Selepas itu dikatakan tiada yang mampu melainkan dirinya. Akhirnya berkata tidak mengapa juga.

KENAPA SAYA YANG DISASARKAN

Dalam kemelut yang terhasil, Hassan Ali melihat saya sebagai punca kejatuhannya. Oleh itu saya disasarkan beliau. Dalam serangan beliau terhadap diri saya, Hassan Ali tidak kisah samada apa yang dikatakan adalah benar atau sebaliknya. Namanya roadshow untuk mempertahankan aqeedah tetapi saya dan pimpinan PAS menjadi sasaran. Mungkin beliau tidak tahu maksud perkataan ‘aqeedah’ itu dan dianggap apa sahaja yang keluar dari mulutnya adalah aqeedah. Itu saya tidak pasti.

Yang pasti beliau telah menunjukkan akhlak yang paling tercela dengan membuat tuduhan dan fitnah terhadap diri saya bahawa saya di antara yang merosakkan aqeedah ummat Islam. Dituduhnya juga saya sebagai orang yang menghalang pengharaman jualan arak, penutupan kedai judi dan rumah urut (pelacur) di Shah Alam. Amat jelas bagi saya Hassan Ali sudah gila talaq.

Bagaimanakah boleh saya menghalangnya? Kuasa apa yang ada pada saya? Saya PJ atau dia? Saya exco atau dia? Kalau benar saya ada kuasa untuk menghalang, kenapa tidak saya menghalang diri saya dari didakwa JAIS atas tuduhan mengajar tanpa tauliah?

Dalam soal pengharaman penjualan arak di kawasan ummat Islam dominan seperti di kawsan Shah Alam asal, ianya telahpun dilaksanakan tanpa kekecohan, dengan persetujuan pihak peniaga. Sebenarnya yang merampasnya dulu pun adalah pihak penguat-kuasa MBSA, bukan JAIS. MBSA bukan dibawah Hassan Ali tetapi beliau tumpang sekaki untuk dijadikannya isu.

Pada masa itu semua Ahli Majlis, termasuk yang dari DAP, telah bersetuju supaya penjualan minuman keras akan diharamkan di kawasan tersebut. Mereka hanya menunggu untuk menguatkuasakannya apabila lessen diperbaharui. Rancangannya ialah supaya disebut secara khusus larangan berkenaan dalam lessen baru. Tidak sempat lessen mati, pihak penguat-kuasa bertindak tanpa arahan dari pihak MBSA. Hanya atas arahan seorang ahli Majlis lama.

Hakikatnya kita berbeza dari segi pendekatan. Hassan Ali suka gunakan kuasanya dan suka memaksa sedangkan saya lebih cenderung kepada kaedah dakwah dan mendidik. Terhadap yang Islam dan yang bukan Islam.

KESIMPULAN

Melalui tulisan ringkas ini saya ingin memberitahu semua bahawa Hassan Ali sudah gila talaq. Maka jangan percaya apa yang dinyatakan beliau. Beliau sanggup berbohong dan memutar-belit semua perkara. Lagi beliau cakap lagi jelas kegilaannya.

Hadis Rasulullah (SAW);
Dari Abi Umaamah yang berkata, telah bersabda Rasulullah (SAW),
<“Terdapat pada orang beriman semua jenis kekurangan, kecuali khianat dan berdusta” (Dari Ahmad, Baihaqi dari Saad Bin Abi Waqas).

Hadis ini diketengahkan bukan untuk menafikan keimanan mana-mana pihak. Tetapi ianya adalah untuk menjelaskan betapa kejinya sifat khianat dan berdusta.

WaLlahu 'Alam
KHALID SAMAD

The story behind the sacked of Dr Hassan Ali from PAS


Hassan Ali and I


Khalid Samad,
February 8, 2012
There is a view I do not have to entertain all the allegations against me Hassan Ali. They said let him alone meroyan, the more he meroyan, the surface of his personality is real. I admit, there is truth advice among my friends. At the same time, I found that this time he claims too much, far exceeded the limits of 'adaabul difference' to be appreciated by those who fear Allah. However, for those who have information, however slight, his claim would be ridiculed only.


However, for that no information is available and may be many in this situation, they may be enticed with the wild accusations made by him. Therefore, in my opinion, the answer to these wild allegations, especially his accusation against me, to be submitted. Therefore, in order to understand this issue clearly, it needs a bit of history I discovered with Hassan Ali.


Before that, let me say that I never thought about the appropriateness of words in several Malay term, including the term 'mad talaq'. I wonder why our ancestors chose the word 'crazy' in terms of the divorce while some couples that I see before this which constitutes no conduct that can be regarded as 'crazy'. But in the case of Hassan Ali, it becomes obvious and it is evident that the word crazy is right for the use-wear. Of course there are the 'ditalaq' be mad. In other Hassan Ali was 'crazy talaq' and in kegilaannya, and delirium meroyan erratic.




A BRIEF HISTORY


I and Hassan Ali is not new to you. I actually among the most pleased with his inclusion in the PAS in 1998. For those who joined PAS earlier than he, that in 1983, I welcome his entry into and help him as far as I could. As a 'new' in PAS, his acceptance by the "old" like me surely facilitate his movement among the old.


I used to preach with him, and in 2003, when he was appointed Commissioner Jaya Selangor PAS for the first time, I appointed him as the Selangor PAS information chief. Relationship and our cooperation closer together and in 2005, when he was appointed again as City Commissioner for the second session, I asked to take over the position vacated by Mr. Treasurer Haji Nasir. In 2007, he was appointed as City Commissioner for the third session, I was appointed as the Deputy Commissioner City 2.


It is obvious that at that time I have not considered him as a parasite, but rather as his right-hand man.


POST trials SELANGOR MB


In 2008 our relationship began to change. Change begins when after winning I reject efforts presented in collaboration with UMNO. If cooperation is, Hassan Ali will be appointed as the Chief Minister and that is what is offered by UMNO.


While the efforts undertaken in collaboration with UMNO, Hassan Ali once asked me, "who should be the MB of Selangor?" I replied as he looked directly into his face, "Tan Sri Abdul Khalid". He was silent, reflected the frustration evident on his face. Perhaps he felt that I betrayed him. Maybe he wanted me, as his fight for 'right' to be the MB. Maybe for him, is a senior role. I do not know, maybe that's what he thinks. He was silent and continue to turn.


Sure there still remember how I succeeded in meeting with Pak Lah and Khir Toyo. We managed to thwart the joint efforts of UMNO and the ambition to become MB Ali Hassan shattered.


From the moment I felt our relationship had changed and Hassan Ali began to bring their own agenda.


MELAGA DAP & PAS WITH PK


After the Chief Minister was appointed and I think the issue is finished, I saw Ali Hassan tried to create instability in Selangor PR government. He was trying to find an opportunity to show the difference between PAS and DAP in particular and the cause of friction between the component parties of PR. I think his intention is to establish cooperation with the DAP is an impossible task.


I am often greeted her and asked that a lot of focus on the similarities in PR. I think he will be the results of the PAS conference held in Ipoh to PR strengthened. Unfortunately, he continued his efforts by saying he has a particular agenda without explaining what that agenda.


I was sacked as TPJ


Finally, since I often greet him, I was sacked from the post of Deputy Commissioner City 2 PAS Selangor in mid 2008. The Honourable Alexander was promoted to TPJ TPJ 2 of 3, and the Honourable Dr Che Rosli appointed to TPJ 3. That's all I'm not surprised, that's right Hassan Ali as PJ. Therefore I do not make my dismissal as a similar issue now. But I was able to leave a message while I was out meeting after dismissal, "remember the congressional decision is to strengthen the PR, not ruin it".


Although I no longer TPJ 2, I still YDP PAS Shah Alam. I remain a member of the liaison meeting of Selangor PAS. Therefore, I attended the State meeting and each time Hassan Ali raised the issue through the media to create antagonisms between PAS and other PR component parties, I object to the meeting and also through the media. This I do because I was able to read the agenda itself. At the same time, his relationship with UMNO disabled strengthened, including by Tan Sri Rozali Puncak Niaga (Syabas).


THE allegations Erdogan


Support groups he began popularizing the term 'class Erdogan. The term is used to me and several state leaders and other Central and we are not accused of wala 'on too strong leadership and support DSAI. Therefore, the use of the term intended to insult and make people prejudiced against me was not new. Erdogan and now before the parasite. The use of names for the insult is the favorite weapon of this appearance.


This method proved the fragility of authority, I tried to deteriorate. Because they have no authority, and unable to Java, they use the method to label or 'name calling'.




ALI HASSAN AND BE MY DISCIPLINARY ACTIONS




Finally, our arguments referred to the PAS Center in 2009. I was suspended from all party posts for 6 months. Hassan Ali was found guilty and given a stern warning to not issuing a statement at variance with government policy through the mass media PR. If you have not agreed, it shall be discussed not diheboh through the media.


Unlike me, the punishment no time. They have effect as long as PAS with PR.


HASSAN SUPPORT DROP


Although I imposed tougher action by the disciplinary committee, members of PAS to see and evaluate what is happening. Many thought that Ali Hassan actions affect the stability and favorable PR opponents. So in 2011, when the selection committee conducted Centre PAS, Ali Hassan support among PAS has proven to collapse.


In 2009 Hassan Ali get the votes of the fourth highest in the selection of the PAS central committee. In 2011, he received the highest votes to 16.


In my case was the opposite. In 2009 I was not selected when the 23 highest ranked highest, while only 18 will be selected. In 2011, I got the highest votes to 8.


Proverb states have seized the ladder fell. This is what happened to Hassan Ali himself in 2011. After seeing the popularity fell in such a way, he was not appointed to the position of President PJ Selangor by DS. PJ selection is done during the first meeting held after the conference. In Hassan Ali attend the meeting and after the election concluded, he walked out.


Affected not only his support among members, but clearly, it is also affected among the leadership.


To complete his disappointment at the end of 2011, the list of names submitted by the branch to down as a candidate in the election to 13, his name was not raised to DUN Gombak Setia. Although it was stated that the decision has not been finalized and Gombak Setia if not, then somewhere else ready, Hassan Ali did not care.


At that time, perhaps Hassan Ali saw that his future with PAS not secerah first. So he had to organize 'exit strategy' or 'strategy to exit the PAS. This is what I conclude his actions since the latest incident in 2011 that I told above.




ALI HASSAN DISMISSAL


My reading on Hassan Ali, the most major of which is to be the MB of Selangor. This question is often mentioned although he had many years after the appointment of Tan Sri Abdul Khalid as the MB of Selangor.


When he is no longer a City Commissioner, he assumes that his chances of becoming a PAS MB has gone by just like that. Moreover, when not a candidate for the seat as hard as Gombak Setia. Maybe he thought he would be placed in a chair that is difficult to win because he is no longer leaders in Selangor.


With such bad thoughts supplied, Hassan Ali thought the best way for him to escape to be with PAS but by 'respectable'. There is no other way than by saying that PAS has deviated from its original goal. This means that he is misguided, but instead PAS. He is wrong but not PAS.


He continued to hurl accusations that PAS has deviated from its path many times through the mainstream media and even advised to stop by the top leadership, he continued to do so. It is therefore not surprising that when he was sacked. He not only violates a stern warning that was given to him before, he was beyond.


When fired, initially Hassan Ali said he did not mind. After that he said he would appeal. After that is said to not be appealed. Similarly, his dismissal as exco. I say why not. Then write a letter to the MB states the appeal period has not expired. After that, said no one could save him. Finally said it does not matter as well.


WHY SHOULD I targeted


In the resulting turmoil, Hassan Ali saw me as the cause of his downfall. Therefore, I aimed at him. In his attack on myself, Hassan Ali did not matter if what is said is true or otherwise. Road shows to defend his name, but I and the leadership of Aqeedah PAS targeting. Maybe he did not know the meaning of the word 'Aqeedah' and regarded anything that comes out of his mouth is Aqeedah. I was not sure.


To be sure, he showed the most reprehensible behavior by making accusations and slanders against me that I was among the Muslims Aqeedah damage. I was also accused as the person who obstructs the ban of alcohol sales, closing shops and massage parlors gambling (prostitutes) in Shah Alam. Very clear to me talaq Hassan Ali was crazy.


How can I prevent it? Power that is in me? I PJ or her? I exco or her? If it is true I have the power to prevent, why can not I prevent myself from getting sued for allegedly teaching IRAD without credentials?


On the question of banning the sale of alcohol in the dominant Muslim community in areas such as Shah Alam, the original, it has been implemented without any fuss, with the consent of the dealer. Actually it was the first steal of the power amplifier MBSA, not IRAD. Uses not under Hassan Ali, but he has made the issue of surrogate for the foot.


At that time, all Council Members, including those from the DAP, has agreed to the sale of liquor be prohibited in the area. They are just waiting to enforce the license is renewed. The plan is to be specifically mentioned in the ban on new licenses. License could not die, the power amplifier to act without instructions from the MBSA. Only on the direction of a member of the old Council.


The fact is that we differ in approach. Hassan Ali likes to use his power and handed out while I tend to missionary methods and educate. Against the Muslim and non-Muslims.


CONCLUSION


Through this brief paper I want to tell all that Hassan Ali was crazy talaq. So do not believe what he stated. He was willing to lie and distort hogging all things. Again he talk yet clear kegilaannya.


Tradition, the Prophet (SAW);
From Abi Umaamah say, has said the Prophet (SAW),
<"There is the man who believed all kinds of shortcomings, but treacherous and lying" (From Ahmad, Baihaqi Saad Bin Abi Waqas from).


This hadith has been put forward is not to deny the faith of any party. But it is to explain how his despicable nature treacherous and lying.


Allah knows' Nature
KHALID SAMAD

No comments: