Wednesday, January 4, 2012

Nur Amalina che bakri Facebook controversy


Nur Amalina Che Bakri (born December 7, 1987 in Kota Bharu, Kelantan) was the student who held the record of most 1As scored in the until 2007. Her record was only broken by Azali Idris who obtained 21As - 20 1As and 1 A2 for his in 2007. She achieved 17 1As - a record for number of 1As achieved by a student in the history of Malaysian education. She was sponsored by Bank Negara Malaysia to study medicine in the United Kingdom, and did her A-levels in Cheltenham Ladies Collegein the UK.
In recent days, a controversy of her new sassy look has erupted and people of Malaysia especially Malays are deeply upset with her new sexy image.

Amalina's mother replied (through national media) "Clothing worn by Amalina was bought by me, while the image is recorded when we were involved with a trip to Paris for a holiday in August 2009. In fact, the published pictures of old photographs is of personal nature. I know every friend who was in the picture". She said, Amalina have contacted her through a video call 'Skype' yesterday on the alleged spread of sexy pictures in the blog."She laughed when told about it because she is already immune to such accusations. This is not the first time. Maybe some people are jealous of my daughter's success over the years", she said.External links:
Amalina dapat 5A A-Level (Amalina gets 5A A-level)
Let's celebrate Nur Amalina's success
Amazing Amalina: Extraordinary effort from an ordinary schoolgirl
Edinburgh University ranking- Medicine
Nur Amalina che bakri Facebook controversy

Pelajar Genius Nur Amalina Berubah Kerana Kejutan Budaya?
http://mynewshub.my/2012/01/03/pelajar-genius-nur-amalina-berubah-kerana-kejutan-budaya/

KUALA LUMPUR – Nama Nur Amalina Che Bakri tiba-tiba meletup di internet ekoran tersebarnya beberapa keping gambar yang didakwa gambar pelajar genius berbangsa Melayu itu yang agak kurang manis dipandang oleh rakyat negara ini.

Tujuh tahun dulu, nama Nur Amalina menjadi sebutan disanjung tinggi ekoran kejayaannya menempa sejarah memperoleh 17 A1 untuk Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan dinobatkan sebagai pelajar terbaik negara.

Beliau kemudiaannya melanjutkan pelajaran di University of Edinburgh, Scotland, di dalam dua bidang ijazah iaitu jurusan perubatan dan sains farmakologi serta ditaja sepenuhnya oleh Bank Negara Malaysia.

Nur Amalina sekali lagi menjadi buah mulut rakyat negara ini apabila beliau didakwa gagal dalam pengajiannya dan pulang ke tanahair secara ‘senyap-senyap’.

Bagaimanapun, desas-desus itu ternyata palsu apabila laporan menunjukkan bahawa gadis kelahiran Kota Bharu, Kelantan, itu masih lagi mengikuti kursus-kursus ijazahnya seperti biasa di universiti tersebut.

Namun pada permulaan tahun 2012 ini, namanya menjadi sebutan ramai yang mengecam Nur Amalina ekoran beberapa keping gambar seorang gadis seksi yang didakwa dirinya tidak memakai tudung, mewarnakan rambut dan kelihatan ‘liar’ berbanding imejnya sebagai pelajar pada tahun 2005.

Persoalannya, benarkah Nur Amalina telah berubah dan terpengaruh dengan unsur kejutan budaya ketika melanjutkan pengajian di luar negara?

Beberapa blog bergenre hiburan dan politik turut memuatkan gambar-gambar seksi Nur Amalina di laman web masing-masing dan mempersoalkan tentang identiti beliau yang jelas lebih kebaratan berbanding dahulu.

Antara blog yang menyiarkan gambar-gambar tersebut ialah Mediamalaya.com, Ceritamamat.com, Theflyingkick.blogspot.com dan banyak lagi.

Bagaimanapun, gambar-gambar yang dikatakan diambil dari laman sosial Facebook milik Nur Amalina itu telah dikeluarkan dari akaun tersebut setelah ia ‘bocor’ dan menggemparkan dunia siber negara ini semalam.

Sekiranya benar dakwaan bahawa gadis di dalam gambar tersebut adalah Nur Amalina, rakyat negara ini sudah tentu tidak punya hak untuk menentukan imej penampilan beliau mahupun apa jenis pakaian yang dikenakan dan sebagainya.

Namun, penulis pasti ramai di kalangan rakyat negara ini mahu Nur Amalina mengekalkan imej lamanya dahulu dan sudah semestinya anak gadis Che Bakri ini perlu menutup aurat meskipun berada jauh dari keluarga di Malaysia.

Apa yang perlu, doakan saja agar Nur Amalina mencapai kejayaan di dalam pengajiannya di luar negara dan pohonlah agar beliau kembali ke imej asal sebagai seorang gadis berbangsa Melayu yang kuat pegangan Islamnya.


Tidak Benar! Nur Amalina Masih Kekal Cemerlang Di UK – Ibu
http://mynewshub.my/2012/01/04/tidak-benar-nur-amalina-masih-kekal-cemerlang-di-uk-%E2%80%93-ibu/


KUALA LUMPUR – Pelajar terbaik Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2005, Nur Amalina Che Bakri masih lagi meneruskan kecemerlangan di dalam kursus ijazah perubatan dan farmakologi di Universiti of Edinburgh, Scotland, dan sering mendapat pujian dari pensyarah-pensyarahnya.
Ibu Nur Amalina, Sabariah Hasan berkata, anak perempuannya itu banyak meraih pengiktirafan dari pihak universiti terkenal itu dan beberapa kajiannya mengenai dunia perubatan selalu mendapat tempat di dalam jurnal institusi pengajian tinggi di United Kingdom (UK).
Menurut Sabariah lagi, Nur Amalina kini sedang mengikuti latihan amali di sebuah pusat perubatan terkemuka dunia di UK sebelum menamatkan pengajiannya pada Mei tahun depan dan sedang bertungkus-lumus menyiapkan sebuah buku perubatan bersama rakan-rakan universiti.
“Nur Amalina sedang menjalani latihan praktikal di sebuah pusat perubatan di sana (UK) dan dijangka menamatkan pengajian pada Mei 2013 sebelum kembali ke Malaysia.
“Malah, dia kini bertungkus-lumus menyiapkan sebuah buku perubatan yang akan dijadikan rujukan kepada pensyarah, pelajar dan pengamal perbuatan. Buku itu dalam proses akhir untuk disiapkan.
“Semua itu tidak benar! Anak saya masih meneruskan pengajian di tahun akhir dalam bidang perubatan,” kata Sabariah yang dipetik dari portal berita terkenal, myMetro.
Beliau terpaksa memanggil sidang media bagi memberi penjelasan berhubung laporan beberapa blog mendakwa Nur Amalina kini menjalani gaya hidup bebas dan liar selain gagal dalam pengajian dan sudah kembali ke tanah air secara senyap.
Blog-blog berkenaan turut menyebarkan gambar-gambar yang dikatakan “dicuri” dari laman sosial Facebook milik Nur Amalina dan tindakan itu telah menimbulkan pelbagai tohmahan buruk, termasuk menyalahkan Kerajaan Malaysia.
Selain itu, Sabariah yang kini merupakan Penolong Kanan Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Taman Johor Jaya 2 turut meluahkan perasaan tidak puas hatinya kepada Berita Harian Online.
“Isu kegagalan dalam pengajian tidak timbul seperti dakwaan pihak tertentu,” tegasnya lagi.
Beliau sebetulnya kesal dengan pelbagai tohmahan yang dilemparkan sehingga sanggup ‘mencuri’ dan menyebarkan beberapa keping gambar peribadi dari laman sosial Facebook anak tunggalnya itu sehingga menimbulkan kontroversi buruk.
“Pakaian yang dipakai Amalina dibeli saya sendiri, manakala gambar terbabit dirakam ketika kami bersama melancong ke Paris untuk bercuti pada Ogos 2009.
“Sebenarnya, gambar yang disiarkan itu gambar lama yang bersifat peribadi. Saya mengenali setiap rakannya yang turut berada dalam gambar itu,” jelas ibu Nur Amalina memperbetulkan keadaan.
Beliau turut berhubung dengan Nur Amalina melalui “Skype” kelmarin dan bertanyakan tentang penyebaran gambar-gambar yang dikatakan seksi dan liar di beberapa blog tempatan.
“Dia ketawa ketika menceritakan perkara itu kerana sudah lali dengan tohmahan sebegini. Ini bukan kali pertama kejadian seumpama itu berlaku. Mungkin ada orang cemburu dengan kejayaan anak saya selama ini,” katanya yang dipetik dari media yang sama.
Oleh: ZAMZUKHAIRI NOORDIN

No comments: